27 Haziran 2011 Pazartesi

Yılanlı Kilise / Göreme




Ana mekan enlemesine dikdörtgen planlı, beşik tonozlu, güneyde mezarların bulunduğu ek mekan ise düz tavanlıdır. Apsisi sol uzun duvara oyulmuş, kilise tamamlanmadan bırakılmıştır. Girişi kuzeydendir.

Kilise tonozunun her iki yanında Kapadokya'da saygın olan azizlerin tasvirleri bulunmaktadır. Kilise 11. yüzyıla tarihlenmektedir.
Sahneleri: Girişin tüm karşısında sol elinde İncil tutan İsa ve yanında kilisenin banisi, tonozun doğusunda Aziz Onesimus, ejderle savaşan Aziz George ve Aziz Theodore, Gerçek Haç'ı tutan Helena ve oğlu Konstantin; tonozun batısında çıplak, uzun saçlı ve önünde palmiye ağacı bulunan Aziz Onuphrius, yanında takdis pozisyonunda Aziz Thomas ve elinde bir kitapla Aziz Basil bulunur.

Şansıma ne yazık ki fotoğraf makinamin şarjı bitti ve kiliselerde fotoğraf çekemedim. Yazıda kullanılan fotoğraflar http://www.kapadokya.gen.tr/ ve http://www.turkforum.net/ isimli sitelerden alınmıştır.

Orada bulunan rehberin anlattığına göre ikinci resimdeki sakallı figür çok güzel bir genç kızmış. O kadar güzelmiş ki erkeklerin tekliflerinden ve tacizlerinden bıkmış usanmış. Bir gün ağlaya ağlaya kendisini bu durumdan kurtarması için Tanrı'ya dua etmiş ve yüzü göğsüne kadar beyaz sakallarla kaplı bir erkek yüzü haline gelmiş. Vücudu aynı kalsa da yüzü erkek yüzü olmuş ve azize mertebesine ulaşmış...

Hiç yorum yok: