6 Kasım 2014 Perşembe

Orvieto - İtalya

Orvieto Umbria bölgesinde Roma'ya yaklaşık 1.5 saat uzaklıkta tarihi bir ortaçağ kasabası. Şehir merkezine finiküler aracılığıyla çıkılıyor. Şehrin en önemli özelliklerinden biri de geçmişinin Etrüskler dönemine kadar dayanması. Bu sefer gruptan ayrılıp şehrin içine kadar girmeyip, duomo'nun bulunduğu meydanda kahve içip vakit geçirmeyi ve müzede bulunan meşhur heykeltraş ve ressam Emilio Greco sergisini gezmeyi tercih ettik. Greco'nun sergisi hakikaten de çok güzeldi. Işıklandırmada güzel olunca heykellere bakmak daha da keyifli hale geldi.



Bunun dışında Orvieto duomo'su da (katedrali) mükemmel. İçine girmedik ama dış cephesindeki işçiliğin muazzamlığı inanılmaz. Bu katedralin yapımına 1290 yılında başlanmış ve 1591 yılında tamamlanmış. Tamı tamına 301 yıl. İnanılmaz değil mi? Katedral tam anlamıyla bir gotik yapı. Bunu zaten dış cephede bulunan yapı unsurlarından da anlamak mümkün (gül pencere ve heykeller gibi). Ön cephede incilden bölümler anlatılan incelikle detaylandırılmış kabartmalar ve altın mozaikler bulunuyor. Bu mozaiklerin parıldaması katedrali daha da büyüleyici hale getiriyor bence. Katedralin yan duvarları ise ön tarafta bulunan ihtişamın aksine son derece sade. Beyaz mermer, traverten ve mavi-gri bazalt taşları ile bezenmiş.




San Gimignano'dan sonra bize pek ilginç gelmediği için kasabayı pek dolaşmasak da ayrıntılı olarak incelemek isteyenler için Orvieto'nun bir de web sitesi var.

Ayrıntılı Orvieto ve diğer gezi fotoğrafları için instagram adresime ana sayfadan ulaşabilirsiniz...

Hiç yorum yok: