20 Aralık 2014 Cumartesi

Floransa gezi notları: Bölüm 3

Floransa o kadar güzel ki gezilecek yerler yaz yaz bitmiyor. Geldik üçüncü bölüme...

Uffizi Müzesi

Venüs'ün Doğuşu

Orjinal adı Galleria degli Uffizi. Dünyanın en önemli müzelerinden biri. Mediciler döneminde onların ofis binası olarak kullanılmak üzere Cosimo de Medici tarafından yaptırılmış. Bir çok önemli sanatçının eserlerinin yanı sıra Sandro Boticelli'nin "The birth of Venus" yani Venüs'ün Doğuşu tablosu da burada (Bu arada Boticelli Dante'nin eseri İlahi Komedya'yı da resimlemiştir). Kapıda çok kuyruk oluyor bunu aşmak için Firenze Kart alabilir (aşağıda bahsedeceğim), internetten rezervasyon yaptırabilir yada çok erken saatlerde kuyruğa girebilirsiniz. Müze pazartesi hariç 08.15 - 18.50 saatleri arasında görülebilir.
http://www.uffizi.com




Floransa Akademi Galerisi (Galleria del'Accademia di Firenze)

Michelangelo'nun Signoria meydanında bulunan ünlü heykeli Davut'un orjinali burada. Bunun dışında yine bir çok önemli sanatçının eseri de sergileniyor. Müze pazartesi hariç 08.15 - 18.50 saatleri arasında görülebilir.
http://www.accademia.firenze.it/en/
Dante Evi (Casa di Dante)
İlahi Komedya'nın yazarı Dante'nin doğup büyüdüğü ev Dante sevenler için enteresan olabilir.
http://www.museumsinflorence.com/musei/Dante_house.html
Palazzo Pitti
Medicilerin yazlık sarayı olan Palazzo Pitti (Floransa'da zaten gördüğünüz neredeyse tüm binalar Medicilerin) ayrı bölümlerden oluşan bir müze. Porselen, resim, köstüm galerilerinin yanı sıra Medici ailesinin günlük eşyalarının sergilendiği galeriler de var.
http://www.polomuseale.firenze.it/en/musei/pitti.php?m=palazzopitti

Mercato Nuovo (Domuz Pazarı - Yeni Pazar)

Bu pazar girişinde bulunan ünlü domuz heykelinden dolayı bu adı almış. Bronzdan yapılan heykelin burnunu okşayıp, burnundan attığınız para aşağıdaki deliklerden düşerse dileğinizin olacağı ve tekrar Floransaya geleceğiniz söyleniyor (Benim attığım parayı daha düşmeden kaptı biri havada ama burnunu okşayıp dileğimi tuttum). Bunun dışında Floransa deri işleri ile ünlü olduğu için bu pazardan çanta, cüzdan, eldiven, kemer gibi şeyleri uygun fiyatlarla alabilirsiniz. (Pek pazarlık yapmıyorlar ama).

Boboli bahçeleri
Boboli bahçeleri Medicilerin ikametgahı olan Pitti sarayının arkasında. Pitti'yi gezerken tam bilet alırsanız bu bahçeleride gezebiliyorsunuz. Heykeller ve simetrik bahçe düzenlemeleri keyifli zamanlar geçirtebilir bahçede.
http://www.museumsinflorence.com/musei/boboli_garden.html

Floransa'da ne yenir, nerede yenir, ne alınır, nerede kalınır?

Floransa'da uygun fiyatlı oteller olsa da ucuz olanların çoğunun yıldızı düşük yada hostel tarzında. İyi bir otelde kalmak istiyorsanız biraz pahalı olmasını göze almak durumundasınız. Biz turla gittiğimiz için Montecatini Terme'de bir otelde kaldık (bkz: Alba Otel) ama tam bir faciaydı. Eşim en son gittiğinde ise Signoria meydanında Degli Orafi adında harika bir otelde kalmıştı. Bu yüzden bir dahaki sefere bende orada kalmayı planlıyorum (yada o kalitede Floransa içinde bir yerde).

Yemek konusuna gelince ise Floransa'nın bifteği çok ünlü. İyi bir restorantta fiyatı biraz pahalı olsa da denenmeye değermiş. Değermiş diyorum çünkü yurt dışında malumunuz et kanlı kalıyor biraz.


Ben o halde yiyemediğim için ve ne kadar pişerse pişsin benim sevdiğim kıvama gelmediği için eti deneyemedik. Ama yediğimiz restoranda diğer yemekler de keyifliydi. Adresini tam hatırlayamıyorum ama Duomo'ya çıkan sokaklardan birindeydi restoran. (Yukarıda fotoğrafını görebilirsiniz)






Tatlı sevenlerdenseniz de piazza della repubblica'da bulunan Gilli'de tiramisu'yu deneyebilirsiniz. Mekan fazla turistik olsa da çok keyifli yine de. 1733 yılında Floransa Medicilerin kontrolündeyken açılmış olan pastane günümüze kadar tarihe tanıklık etmiş. Bu bile havasını büyüleyici kılıyor.
http://www.gilli.it

Kahve yada bir içki içmek için ise bence en iyi mekan muhteşem Duomo manzarasıyla La Terazza cafe-bar. La Terazza Repubblica meydanında bulunan Rinascente mağazasının en üst katında. Fiyatları da gayet uygun...






Alışveriş konusuna gelince Floransa deri işleri ve kağıtçılıkla ünlü. Deriden ürünleri özellikle domuz pazarından uygun fiyatlara alabilirsiniz. Bunun dışında Floransa'nın dışında ünlü markaların yer aldığı outletler de var. Ponte Vecchio'da bulunan kuyumcularda enteresan takılar da ilginizi çekebilir. Ayrıca yine ponte vecchio taraflarında el yapımı ajanda, defter satan küçük dükkanlara da bakabilirsiniz. Bir de benim gibi Disney hastasıysanız Disney Store sizi deli edebilir.


50 Eu karşılığında Floransa Kart alırsanız 3 gün boyunca 50'den fazla müzeyi - galeriyi sıra beklemeden gezebilir, otobüslerden ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz. Detaylı inceleme ve müze listesi için Firenze Card'ın internet sayfası 

http://www.firenzecard.it/?lang=en

Diğer Floransa yazıları için

http://tatilname.blogspot.com.tr/2014/12/floransa-gezi-notlar-bolum-2.html

http://tatilname.blogspot.com.tr/2014/12/floransa-gezi-notlar-bolum-1.html

Ayrıntılı Floransa ve diğer gezi fotoğraflarına ana sayfada bulunan İnstagram adresimden ulaşabilirsiniz

Hiç yorum yok: