8 Haziran 2016 Çarşamba

Lefkoşa Barbarlık Müzesi

Burası gezdiğim, gördüğüm yerler arasında beni en etkileyen yerlerden biri oldu doğrusu. Bir zamanlar içinde çocuk seslerinin cıvıldadığı, mutlu bir ailenin yaşadığı o güzelim evin gerçekten de tam anlamıyla barbarlık evine dönüşmesi çok üzdü beni. Hikayesini çok daha önce bildiğim halde o korkunç olayların yaşandığı yeri, o küçücük çocukların kanlı elbiselerini görmek çok korkunçtu.
Peki o evde neler yaşandı?
21 Aralık 1963 tarihinde adada yaşayan Rumlar Türklere karşı saldırılar başlattı. Bu saldırıların en korkuncu ise 24 Aralık 1963 tarihinde bu evde yaşandı (Kanlı noel de denilen olay).
Bu evde Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı doktoru Binbaşı Nihat İlhan, eşi Mürüvvet ve 3 çocuğu ile yaşıyordu. O gece görevde olan Binbaşı'nın eşinin yanında karı-koca ev sahipleri ve mahalle sakinlerinden 3 kişi vardı. Gece geç saatlerde ev rumlar tarafından kurşun yağmuruna tutulunca Mürüvvet hanım çocuklarıyla banyo küvetine, mahalle sakinleri küvetin dibine, ev sahibi karı koca da banyonun yanındaki tuvalete saklandı. Evin kapısını kırarak giren saldırganlar banyo ve tuvalet kapılarına ateş ederek Mürüvvet hanım, 3 çocuğu (Murat,Kutsi,Hakan), Ev sahibi Feride hanım'ı öldürüp diğerlerini de ağır yaraladı.




Bu baskın sırasında Rifle otomatik mavzerlerle 15, Storn otomatik tabanca ile 12, mavzerlerle 6 olmak üzere toplam 33 el ateş edildiği, şehitlerin vücutlarındaki yaralardan ve duvarlarda hala yeri belli olan kurşunların izlerden anlaşılmaktadır. İşin en acı tarafı ise Binbaşı Nihat İlhan Eşinin ve çocuklarının şehit edildiğini ancak 4 gün sonra öğrenecektir.
Müze hakkında
Müze 1 Ocak 1966 tarihinde açılmış. 1975 yılında onarım görmüş. 1980 yılında Bakanlar Kurulu Kararı’yla kamulaştırılmıştır. Yine aynı yıl alınan kararla eşini bu korkunç olayda kaybeden ev sahibi Hasan Yusuf Güdüm'ün evin mutfağı ve bir odasını ölene kadar kullanılmasına karar verilmiştir. 
Müze binası yıllar içinde tekrar tadilat görerek 14 Şubat 2000 tarihinde resmi bir törenle yeniden hizmete açılmıştır.
Müzenin kapıdan girişte sağ tarafta kırmızı boya ile tavandan aşağıya doğru insanın üzerine akan kan motifi verilen “Aralık 1963” yazısı ilk olarak göze çarpıyor. Tavanda, baskından kalma kurşun izleri siyah çerçeve içerisinde gösteriliyor. Başka bir odada 1963-1964 yıllarında yaşanan “Rum Katliamları”yla ilgili yabancı basında yayınlanan haberler sergileniyor. Bir diğer odada şehit edilen Türkler, yok edilen kültürel miraslar, bir başka odada Mürüvvet İlhan ve çocuklarına ait eşyalar, son odada ise toplu katliamlarla ilgili siyah beyaz fotoğraflar, izleyenleri yeniden o günlere götürüyor.
Adres: 2 Şehit Mürüvvet İlhan Sokak
Kumsal, Lefkoşa

Hiç yorum yok: