12 Ekim 2016 Çarşamba

Sakız (Chios) Lezzet Durakları

Lakerda ve Greek Salad

Mezeler zengin

Taşınma koşturması içinde aklımı toplayamadığım için yemek ve otel yazısı adanın yazısından önce geldi bu sefer...

Sakız Adası bir Yunan adası olsa da yemek kültürü bize çok yakın. Zaten neredeyse ortak yemeklere, müziklere ve bir çok şeye sahip olduğumuz için burada yemek konusunda hiç sıkıntı çekmez insan. Adanın mutfağı deniz ürünleri ağırlıklı olsa da yunan mutfağından dünya mutfaklarına kadar her yemeği bulmak mümkün. Ayrıca Mastic denilen damla sakızından yapılmış ürünler de adanın çoğu yerinde bulunan dükkanlarda satılıyor. Sakızlı ürünler içinde benim favorim Mastic Water denen damla sakızlı soda ve mastic likörü. Sodanın İçimi çok keyifli ve mideyi inanılmaz rahatlatıyor. Türkiye'ye dönüşte yanımda daha çok getirmediğim için pişmanım açıkçası. Ayrıca sakız adasında ev yapımı ve adaya özgü şaraplar, reçeller (aşağıda da bahsedeceğim) ve milli içkileri uzo (benim favorim kazanisto) da bence almaya değer. Deniz ürünleri dışındaki yemekler ise bizim mutfağımıza çok benziyor. İsimleri bile neredeyse aynı. (Cacık-cacıki, dolma-dolma, vs.) Ada genel olarak ucuz. Yemekler, hediyelikler vs. Sadece beachlerde yenilen yemekler biraz daha tuzlu. Bunun karşılığında şemsiye ve şezlong ücreti ödemiyorsunuz.
Apomero Restoran
Apomero Restoran Kambos da bulunuyor. Köyün üst taraflarına doğru kurulmuş olan restoranda güzel bir manzara eşliğinde leziz yemekler yiyebilirsiniz. Bulması biraz zor olsa da, köyün daracık sokaklarında arabayla sokağa sıkışma tehlikesi atlatsak da yemeklerin lezzeti ve çalışanların sıcak tavrı bu strese değdi. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmakta fayda var. Fiyatlar oldukça uygun. (Mastelo peyniri ve favayı denemenizi öneririm. Deniz ürünleri de çok iyiydi)
Türkçe internet adresi için tıklayın
Bahari Restoran (To Mpahari)
Bahari Restoran Karfas koyunda bulunuyor. Yer bulmak çok zor olduğu için mutlaka rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Burada yediğim her şey o kadar güzeldi ki şu an yazarken hepsi gözümün önünden geçiyor. Porsiyonlar çok büyük, fiyatlar oldukça uygun. Çalışanlar çok sevimli ve yardımcı her konuda. Kendine ait otoparkı da var.
Bunun dışında Karfas koyunda yürüyüş yolunda bulunan çoğu restoran da da yemekler, en azından tatlı ve aperatifler oldukça leziz.
Yerel Bira

Sakız Ağacı

To Tsikoudo 
Bu restoran Chios merkezde sahil yolunda bulunuyor. Yemekler burada da çok lezzetli olmasına rağmen o kadar kalabalık ki insanın biraz tadı kaçıyor doğrusu. Neredeyse dirsek dirseğe oturulan mekanda (akşam yemeklerinde) bu kalabalık dolayısı ile siparişlerde gecikme vs. olabiliyor. Yine de Sakız merkezdeyseniz en azından daha tenha olan zamanlarda denenebilir.
El sueno Beach Restoran
Bu restoran Volissos da bulunuyor. En önemli özelliklerinden biri hemen önünde harika bir plajının olması. Yemek, içmek karşılığında buradaki şezlongları ve şemsiyeleri kullanabilirsiniz. Sahiplerinin çok tatlı genç bir çift olduğu Sueno da yemekler de genellikle olduğu gibi leziz. Ben öğle yemeğinde burada yediğim deniz ürünlü makrnayı çok beğendim mesela. Bunun dışında kendi spesiyalleri olan Uzo da pişmiş Mastelo peyniri de güzeldi (tatlı).
Bu restoranlar dışında Komi plajındaki restoranlarda da güzel yemekler yiyebilirsiniz. 
Lagada köyü ise bir balıkçı köyü ve deniz kenarında sıra sıra restoranlar bulunuyor. Aşırı virajlı yollarında gitmeye üşenmezseniz güzel bir manzara eşliğinde leziz yemekler yiyebilirsiniz.

Peki başka neler var Sakız da yiyecek vs. olarak? Başta da yazdığım gibi bolca Sakızlı ürünler var adaya özgü. Damla sakızının suyu, tatlısı, marmelatı, likörü aklınıza ne gelirse yapılıyor sakızda. Yiyecek maddelerinin yanı sıra kozmetik ürünlerinde de kullanılıyor. Tünk kahvesi sevenler ise burada sıkıntı çekmez çünkü kahvelerimiz neredeyse aynı. El Sueno'nun sahibinin dediği gibi "Türk yada Yunan kahvesi ne fark eder? Sonuçta aslında ikisi de aynı". Çay sevenlere ise kötü haber sallama dışında çay pek yok burada. Adada en çok içilen içecek ise buzlu frappe yani soğuk kahveler. Bira sevenler için Fresh Chios Beer ve Mythos, uzo sevenlere ise önerim Kazanisto. Bu içkilerin dışında mastic likörleri de lezzetli...

Reçelci Rena
Reçelci Rena
Reçelci Rena Sakız merkezde bulunan bir reçelci dükkanı. Tabi sadece reçel yok burada. İçkiler, el yapımı makarnalar, marmelatlar ve bir çok ürün de var. Ben buradan iki kavanoz reçel aldım ama Türkiye'ye dönüp yediğimiz zaman özellikle tane mandalinalı olanından daha almadığımıza pişman olduk. (ki eşim de bende pek reçel yemeyiz). Eğer bu dükkana uğrarsanız bütün reçellerin tadına bakıp, ona göre karar verebilirsiniz.
Goody's Burger House
Burası da Sakız merkezde bulunan bir hamburgerci. Bir hafta boyunca deniz ürününden biraz gına gelince iyi geldi burası. Hamburgerleri çok çeşitli ve lezzetli. Ben normalde  hamburger yemem ama gerçekten iyiydi burası. Tavsiye ederim...

Hiç yorum yok: